Twee jaar geleden schreef ik over diverse e-mailprogramma's als mogelijke toekomstige alternatieven voor Thunderbird. De ontwikkeling van Thunderbird leek wat onzeker. De focus van Mozilla lag primair bij de browser Firefox. Inmiddels is Thunderbird 68 uitgekomen, de opvolger van de 60-serie. Misschien is de ontwikkeling van Thunderbird iets gestagneerd in vergelijking met andere tijden. In vergelijking met de mogelijke alternatieven is haar ontwikkeling opermerkelijk stabiel gebleken.

  • Bij Nylas stopte de ontwikkeling al snel; zeker in vergelijking met de verbonden marketing. De opvolger Mailspring bestaat nog steeds, maar die richt zich qua functionaliteit primair op zakelijke klanten, met een focus op marketing. De gratis variant vormt m.i. technisch en functioneel geen serieus alternatief voor Thunderbird. Wat mij betreft is het gehanteerde motto "The best free email app" misplaatste grootspraak.
Mailspring | The best free email app
Mailspring: The open-source, extensible email app for Mac, Linux, and Windows with open tracking, link click tracking, contacts enrichment data and more.
  • De ontwikkeling van Kube is na een enthousiaste start gestagneerd en nu primair gericht op ondersteuning van het overigens aanbovolen product Kolab Now, een betaalde e-mail dienst.
  • Tenslotte is er de stagnatie bij Mailpile, doordat de ontwikkelaar opgebrand raakte.

Het is evident dat het niet zo eenvoudig is een compleet en goed werkend e-mailprogramma te schrijven; en zeker niet om deze vervolgens dagelijks te onderhouden en te vernieuwen.

Thunderbird — Software die e-mailen makkelijker maakt.
Thunderbird is een gratis e-mailtoepassing die eenvoudig ingesteld en aangepast kan worden – en het zit vol met handige functies!

Tenslotte is het ook goed om te zien dat voor de linux desktop applicaties als Geary en Evolution gestaag verder ontwikkelt worden, want het ziet er immers nog niet naar uit dat we binnenkort de techniek van de e-mail vaarwel zeggen.