Het standaard besturingssysteem[1] voor mijn computers is openSUSE. openSUSE is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het van oorsprong Duitse bedrijf SUSE[2] en de openSUSE-gemeenschap.

SUSE Linux is een van de oudste commerciële Linuxdistributies[3] (sinds 1994). SUSE lanceerde in 2004 openSUSE, met als doel om een groep van vrijwillige (medewerkers) te betrekken bij de ontwikkeling van de publiek beschikbare linuxdistributie openSUSE.

openSUSE Leap desktop

Vandaag de dag produceert openSUSE een tweetal unieke distributies:

  • openSUSE Tumbleweed
  • openSUSE Leap

Leap

Beide distributies zijn bijzonder in hun soort. Leap is een klassieke distributie waarbij met regelmaat een nieuwe versie verschijnt. (Net zoals bij Windows en bij MacOS en vele linuxdistributies).
Het unieke van Leap is hier de samenwerking van SUSE met openSUSE. Leap is namelijk in de basis een gratis versie van zeer degelijke en stabiele enterprise versie van SUSE desktop, met daarbovenop een groot aantal softwarepaketten afkomstig van openSUSE Tumbleweed.

Tumbleweed

Tumbleweed is de basis van zowel SUSE Linux als openSUSE Leap. In tegenstelling tot deze distributies kent Tumbleweed geen regelmatige releases en freezes. Tumbleweed wordt dagelijks bijgewerkt en gereleased en wordt daarom wel een rollende distributie genoemd. Door zelf ontwikkelde hulpmiddelen voor het automatisch testen en publiceren van releases (door SUSE en openSUSE) is openSUSE in staat om dagelijks een zeer intensief geteste en vernieuwde Tumbleweed op te leveren. Tumbleweed is hiermee de meest stabiele en betrouwbare rollende linuxdistributie die haar gebruikers dagelijks de meest actuele software levert.


  1. MacOS, Window en Linux zijn besturingssystemen. Een besturingssysteem is de verbindende schakel tussen enerzijds de hardware, zoals harde schijf, beeldscherm, muis en toetsenbord, en anderzijds de programma's, zoals een tekstverwerker, een e-mailprogramma of een webbrowser. ↩︎

  2. SUSE was oorspronkelijk een acroniem voor "Software und System-Entwicklung". ↩︎

  3. Een linuxdistributie is een besturingssysteem dat bestaat uit de linuxkernel (de kern van het besturingssyteem) met extra software en een pakket aan applicaties. ↩︎