Update: onderstaande methode is gebaseerd op VLC. Het kan nog eenvoudiger met MPV. Zie daarvoor dit artikeltje.

Snel even een live uitzending van de NPO op mijn laptop bekijken is niet altijd even gemakkelijk. De website is erg traag en de ingebouwde mediaspeler functioneert verre van optimaal. Zeker als je browser omwille van je eigen veiligheid en privacy cookies en tracking blokkeert.

Vandaag was ik dat helemaal zat en na wat surfen kwam ik tot een voor mij eenvoudige oplossing met het superhandige stukje software Youtube-dl.[1] Youtube-dl kan een video die via een bepaalde webpagina wordt aangeboden voor je downloaden en opslaan als een bestand, maar kan het ook direct doorgeven aan een ander programma om gelijk af te spelen. Met de onderstaande opdrachtregel haal ik de video van NPO 2 op met Youtube-dl en bekijk ik deze met het programma VLC.

$ youtube-dl -o - "https://www.npo.nl/live/npo-2" | vlc -

Op deze manier kan ik weer van het aanbod van de NPO genieten, zoals het hoort.

Een publieke omroep behoort optimaal beschikbaar zijn en technieken gebruiken die de beschikbaarheid optimaliseren in plaats van frustreren.


  1. Dankzij deze post van Frans Willem Post en deze tip in een Github issue van Youtube-dl. ↩︎