NoTrack is opensource software ontwikkelt om te draaien op de Raspberry Pi.[1] Het functioneert als een alternatieve dns-server. NoTrack maakt je onafhankelijk van de vaak minder goed functionerende dns-servers van je internetleverancier. In plaats daarvan maak je via NoTrack standaard gebruik van de hoog aangeschreven dns-servers van openDNS.

RPI_Foundartion_case_1_of_4_1024x1024

Een dns-server vertaalt domeinnamen in ip-adressen (bijvoorbeeld blog.yaats-advies.nl hoort bij ip-adres 149.210.201.25). Een ip-adres is een uniek nummer voor een netwerkaansluiting van een computer. Op deze manier kan een internetbrowser als Firefox een verzoek sturen naar de computer die deze website herbergt, om bijvoorbeeld dit artikeltje op te vragen.

Als we een dns-server kunnen vergelijken met een wereldwijd telefoonboek, dan is NoTrack zoiets als een wereldwijd niet-naar-bellen-register. Het unieke van NoTrack is namelijk dat deze, voordat een verzoek doorgestuurd wordt naar openDNS, op basis van diverse lijsten en afhankelijk van bepaalde voorkeursinstellingen ruim 40.000 domeinen blokkeert. Dit zijn voornamelijk domeinen van computers die informatie over ons verzamelen en ons profileren en deze informatie verkopen. Maar het zijn ook domeinnamen van computers die betrokken zijn bij verspreiding van kwaadaardige software als virussen en gijzelsoftware (ransomware).

NoTrack doet hier in feite hetzelfde als wat browser plugins als uBlock Origin en Privacy Badger in de internetbrowser doen. Nadeel van deze plugins is dat ze alleen in de browser werken waarin ze geïnstalleerd zijn en niet de rest van de computer beveiligen. Het grote voordeel van NoTrack is dat het in een keer alle apparaten in je netwerk deze biedt, dus ook de slimme thermostaat, de mobiele telefoon, de tablet etc.

Screenshot-2017-9-30-NoTrack-Admin

NoTrack verschaft daarnaast ook nog eens via een webpagina een helder inzicht in de dns-verzoeken en wat er geblokkeerd is.

Bronnen

NoTrack: https://github.com/quidsup/NoTrack


  1. De Raspberry Pi is een energiezuinig minicomputertje dat voor ongeveer €100 verkrijgbaar is. ↩︎