Kies bij voorkeur een applicatie, waarbij de kans groot is, dat die nog lang bestaat en die zowel op Linux, macOS als Microsoft Windows gebruikt kan worden.

Opensource en cross-platform

Mijn favoriete software is vaak opensource en cross-platform. Opensourcesoftware is minder afhankelijk van de commerciële grillen van softwarebedrijven.[1]
Toen Mozilla bijvoorbeeld besloot om niet meer te investeren in Thunderbird is de ontwikkeling overgenomen door anderen. Ondertussen wordt onderzocht hoe Thunderbird in de toekomst het best kan worden ontwikkeld. Dit is een vorm van verantwoord of duurzaam omgaan met de vele uren die ontwikkelaars geïnvesteerd hebben in deze applicatie. Aan de andere kant is er bijvoorbeeld Microsoft die besluit om het e-mailprogramma Windows Live Mail uit de markt te nemen en voordat het echt gereed was een nieuw programma Mail te introduceren.

Een cross-platform applicatie kan ik gebruiken op meerdere besturingssystemen, zoals Windows en macOS en Linux. Door primair te werken met dergelijke applicaties zijn we niet meer gebonden aan een bepaald besturingssysteem. Dit maakt een eventuele overstap van bijvoorbeeld Windows of macOs naar Linux een stuk eenvoudiger.

Standaard applicaties

Al deze programma's zijn gratis beschikbaar en ook nog eens zeer eenvoudig te installeren.

Eenvoudig te installeren

Het opzoeken, downloaden (binnenhalen) en vervolgens uitvoeren van de installatie is saai en tijdrovend werk. Hiervoor zijn verschillende oplossingen bedacht. In Linux zitten deze oplossingen ingebakken, in Windows niet. De meest mooie en minimalistische oplossing voor Windows die ik ken is just-install.

Voor diegenen die liever muizen en klikken dan typen adviseer ik deze methode. U kunt hier het installatiebestand (just-install firefox keepass libreoffice sumatrapdf thunderbird vlc.exe) binnenhalen. Zodra dit bestand op uw computer staat, installeert u door het uitvoeren van dit bestand de hierboven genoemde applicaties.

Typt u liever dan dat u muist. Kies van deze methode. Het eerste commando installeert het programma just-install. Vervolgens downloaden en installeren we de standaard programma's met het tweede commando. Voer in de command prompt deze twee opdrachten in.

msiexec.exe /i http://go.just-install.it
just-install firefox thunderbird sumatrapdf keepass libreoffice vlc

Extra applicaties  1. cdrtfe is zelf niet cross-platform, de onderliggende toolset cdrtools is dat wel. ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎