Er is op het internet een levendige illegale handel in gebruikersaccounts en andere vertrouwelijke gegevens, zoals bijvoorbeeld creditcardnummers of kopieën van identiteitskaarten. Zodra uw gegevens verhandeld worden, kunnen deze ook actief misbruikt worden. Het zou dan ook heel handig zijn als u daarvan op de hoogte bent en maatregelen kunt treffen. Gelukkig kan dat! En heeft u er hulp bij nodig? Wij helpen u graag.
Hoe komen mijn gegevens op straat?
Voordat u het in de gaten heeft, hebt u op tientallen plekken een account aangemaakt.
Op veel websites wordt u gevraagd om een account aan te maken. Als u een smartphone heeft, dan heeft u waarschijnlijk een account bij Apple of bij Google. Gebruikt u Windows 10 dan heeft u waarschijnlijk een account bij Microsoft. Koopt u iets online, dan heeft u bij die winkel waarschijnlijk ook een account aangemaakt. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook een account bij uw telecomprovider (internet, telefoon, televisie) en een account bij uw krant. Of wat te denken van de account bij allerlei sociale media als Facebook, Twitter, WhatsApp etc? Ofwel het punt dat ik hier wil maken is: voordat u het in de gaten heeft, hebt u zo op tientallen plekken een account aangemaakt. En niet alleen u doet dat, maar honderden, duizenden of miljoenen internetgebruikers doen dat.
Enorm grote verzamelingen van vertrouwelijke gegevens vormen een populair doelwit voor internetcriminelen.
Dit resulteert in enorm grote verzamelingen van vertrouwelijke gegevens. Daarnaast is er ook een levendige handel in gebruikersdata. Veel gratis websites, verdienen geldt door gegevens over u te verkopen. Zo ontstaan er ook buiten uw weten om allerlei plekken waar min of meer vertrouwelijke informatie van u staat.
Al deze gegevensverzamelingen of databases vormen een populair doelwit voor internetcriminelen. Regelmatig wordt dan ook bekend dat criminelen toegang hebben gekregen tot zo'n database.
Have I been pwned?
De zeer sympathieke en slimme ict-beveiligingsexpert Troy Hunt heeft de website Have I been pwned?[1] opgezet. Hier kunt u opzoeken of er gegevens van u gestolen zijn. Ook kunt u aangeven dat u geïnformeerd wilt worden, zodra bekend wordt dat er gegevens van u openbaar zijn gekomen.
Wat kan ik verder doen?
Naast controleren of uw gegevens op straat liggen, kunt u ook andere maatregelen nemen om uw gegevens te beveiligen. Dit betreft onder meer een zorgvuldige omgang met uw wachtwoorden, zoals geen hergebruik van uw wachtwoorden en deze regelmatig wijzigen. Lees daarover hier meer.
Yaats ontzorgt
Wij helpen u graag bij:
- het controleren of uw gegevens gestolen zijn;
- het nemen van maatregelen of misbruik van uw gegevens tegen te gaan.
Heeft u hiervoor belangstelling of heeft u vragen neem dan gerust contact op.
Verwijzingen
- Controleer of uw gegevens gestolen zijn: Have I been pwned?
- Blog van Troy Hunt: troyhunt.com