Terwijl e-mail al jarenlang regelmatig doodverklaart wordt, stijgt het gebruik en worden er zelfs hier en daar nieuwe opensource e-mailprogramma's ontwikkeld.[1] Hieronder stip ik er drie kort aan. Het eerste programma Nylas Mail is al stabiel en geschikt voor dagelijks gebruik. De andere twee applicaties, Kube en Mailpile, zijn nog niet gereed voor normaal gebruik, maar zouden we zomaar in de toekomst vaker tegen kunnen komen.

Nylas Mail


De laatste weken gebruik ik met veel plezier naast Mozilla Thunderbird een tweede e-mailprogramma, namelijk Nylas Mail. Deze opensource en cross-platform applicatie is de opvolger van Nylas N1 uit 2015, dat eerst gratis en even later tegen betaling in de markt werd gezet.
Naast dat ik N1 technisch geen succes vond, was dat blijkbaar ook commercieel niet het geval. Nylas heeft zich echter knap herpakt en heeft met Nylas Mail een technisch eenvoudiger, maar (daardoor) wel een uitstekend werkend gratis product neergezet. Met Mail heeft Nylas werkelijk een mooi visitekaartje afgegeven voor haar andere diensten.

Nylas Mail is echter nog lang niet compleet. Zo mist het bijvoorbeeld een basaal iets als een adresboek. Of is het niet mogelijk om een e-mailbericht te verslepen naar een ander account. Mist het ondersteuning voor lokale mappen etc.

Pluspunten

  • De mogelijkheid om geïnformeerd te worden als iemand je mailtje opent of op een link in je bericht klikt (tracking).
  • Een e-mail wordt met een paar seconden vertraging verzonden, terwijl een knop getoond wordt om het verzenden te annuleren.
  • De mogelijkheid om het versturen van een e-mail uit te stellen.
  • De snooze-functie, waarmee we een e-mail tot op een bepaald moment kunnen verbergen
  • De reminder, die ons helpt om terug te komen op een verzonden e-mail.

Veel opties dus, die in een alternatieve e-mailprogramma's niet (standaard) beschikbaar zijn. Opties ook die vooral interessant zijn voor professioneel e-mailgebruik, waarbij planning en opvolging van e-mailgebruik dagelijkse praktijk is.

Wilt u Nylas Mail wel eens uitproberen en kunt u hier wel hulp bij gebruiken? Wij helpen u graag.

Kube


Net zoals Nylas komt Kube uit de stal van een bedrijf dat e-mail als corebusiness heeft; Kube wordt ontwikkeld door ontwikkelaars betrokken bij Kolab. Kube is een opensourceproduct en op moment van schrijven is versie 0.1 beschikbaar met basale functionaliteiten als e-mail lezen, verplaatsen en versturen.
Het doel is dat Kube een zeer vriendelijk ogend cross-platform applicatie wordt voor e-mail, contactpersonen, agenda's, aantekeningen, taken etc. Als dit lukt kan Kube op de lange termijn wel eens serieus alternatief gaan vormen voor Mozilla Thunderbird.

Mailpile


Het derde e-mailproject dat ik met interesse volg is Mailpile. Dit project is primair gericht op gebruiksvriendelijke privacy en veiligheid.
Opvallend is dat het programma draait binnen een browser. Daardoor kan het zowel op je eigen computer maar ook elders geïnstalleerd zijn. Het leuke is dan ook dat we met dit project een gevoel krijgen wat de ontwikkelaars van Mozilla Thunderbird voor ogen hebben met hun project.  1. Nylas blog: Sorry, email is (still) not dead ↩︎