Je gelooft het misschien niet, maar het is mogelijk om een Android smartphone of tablet te gebruiken zonder Google applicaties. Dat heeft belangrijke voordelen. Ten eerste werkt zo'n systeem zonder al die Google apps een stuk sneller. Vervolgens is je privacy ook een stuk beter gewaarborgd.

Een systeem zonder de standaard Google applicaties verschaft echter ook wat uitdagingen. Er missen nogal wat standaard functionaliteiten. Een daarvan is de mogelijheid om applicaties uit te zoeken en te installeren. Iets wat gebruikelijk gedaan wordt met de app Google Play. Met Google Play kunnen we applicaties uit de winkel of store van Google downloaden en installeren op ons systeem. Maar er zijn gelukkig alternatieven.

Het eerste alternatief is F-droid. Dit is een app met een eigen store of opslagplaats voor applicaties, waar alleen gratis en opensource applicaties in aangeboden worden. Helaas is nog niet alle software opensource. En hier komt Yalp ons te hulp. Met Yalp kunnen we namelijk applicaties installeren uit de store van Google. Dit kan anoniem voor gratis applicaties; voor betaalde applicaties heb je een Google-account nodig.