Snap is een relatief nieuwe technologie voor installatie en uitvoeren van programma's op Linux. Het wordt ontwikkelt door Canonical voor Ubuntu, maar het wordt nadrukkelijk gepresenteerd en beschikbaar gesteld als een geschikte oplossing voor de distributie van applicaties op een breed scala aan distributies, waaronder ook openSUSE.

De integratie van snap in openSUSE Tumbleweed is echter nog niet optimaal. Op dit moment is snap nog geen standaard onderdeel van de distributie: snap is nog geen integraal onderdeel van openSUSE, maar een externe toevoeging. De installatie van snap vereist daarom wat handwerk (zie hier de instructie).  Hiermee valt snap ook niet onder de grondige geautomatiseerde kwaliteitscontrole waar elke release van openSUSE Tumbleweed aan onderworpen wordt.

Hierdoor lukte het mij vaak niet om een via snap geïnstalleerde applicatie te starten, totdat ik op een forum van een andere formidabele linuxdistro (Solus) een oplossing vond voor een regelmatig terugkerende foutmelding:

cannot change profile for the next exec call: No such file or directory
snap-update-ns failed with code 1: No such file or directory

Het volgende commando lost het probleem direct (maar niet permanent) op.

sudo apparmor_parser /var/lib/snapd/apparmor/profiles/*

Voor mij persoonlijk is dit een acceptabele oplossing in de hoop dat in dit kalenderjaar snap een volwaardig onderdeel kan worden van openSUSE Tumbleweed.