Mijn kinderen lenen met plezier zo af en toe een film van de bibliotheek. Onze dvd-speler ligt echter al jaren ongebruikt op zolder. De speler is vervangen door een klein energiezuinig computertje, zonder dvd-speler. Geleende dvd's komen dus ook altijd op mijn bureau met het verzoek om deze 'op te televisie' te zetten.

Met meer of minder succes heb ik met diverse programma's een kopie van de film op de televisie beschikbaar gemaakt. Hiervoor zijn diverse programma's beschikbaar zijn, zoals Handbrake of dvd::rip (verouderd). Met beide programma's heb ik nooit echt goed leren werken. Ik heb geen behoefte om mij te verdiepen in de terminologie en technologie van dvd's en video's. Wat ik wil is zoiets als dvd in, video-bestand uit. Daarom koos ik vaak voor het volledig kopieren van de dvd naar een iso-bestand met behulp van gnome-disk-utility.

Dit is echter niet optimaal. ISO's krijgen in de mediaspeler bijvoorbeeld geen thumbnail-afbeelding (plaatje bij de bestandsnaam). Omdat de gehele dvd gelezen moet worden, kan elke beschadiging fataal wezen voor het succesvol maken van een kopie. Ook in die gevallen, waarbij de niet te lezen informatie irrelevant is.

Dankzij MakeMKV kan ik nu echter snel en eenvoudig een film vanaf een dvd kopiëren. Het programma veronderstelt geen technische kennis over dvd's en video's en heeft slechts een paar knoppen. MakeMKV is gratis beschikbaar (freeware) en beschikbaar voor Linux, Mac OS X en Windows.