Na de laatste update van openSUSE Tumbleweed leek mijn laptop offline te gaan; dit was al voor de tweede keer. Wat is er aan de hand en hoe lossen we het op?

Een snelle check leverde op dat er wel een netwerkbinding is. Apparaten benaderen m.b.v. het ip-adres benaderen werkt prima. Probeer ik het met behulp van een domeinnaam, dan lukt het niet. Dat wijst op een DNS-probleem.[1] De betreffende DNS-servers blijken echter gewoon online te zijn. Het DNS-probleem kan dan ook geïsoleerd worden tot mijn laptop.

Mijn logbestanden geven deze foutmelding van de Networkmanager:

ATTENTION: You have modified /etc/resolv.conf. Leaving it untouched...

Al in oktober 2016 wordt dit probleem op Reddit beschreven. De oplossing van dit storende probleem blijkt gelukkig simpel en doeltreffend. Uitvoer van onderstaande opdracht lost het probleem direct op:

sudo netconfig update -f

Het lijkt erop dat zo af en toe in Tumbleweed eenzelfde probleeem gegenereerd met het uitbrengen van een bepaalde update.[2]


  1. DNS is het systeem voor een domeinnaam, zoals 'blog.fqi.nl' het bijbehorende ip-adres opzoekt. Een ip-nummer is een uniek nummer voor elk direct op het internet aangesloten apparaat. ↩︎

  2. Specifiekere informatie heb ik nog niet kunnen terugvinden in de foutenlijst van openSUSE. ↩︎