CardBook is een nieuw opensource adresboek voor Thunderbird. Waarom? Omdat het standaard adresboek geen CardDAV[1] spreekt. De SOGo-connector maakt dit goed, maar is lastig te installeren en werkt niet optimaal. CardBook lost al deze problemen op; het is eenvoudig te installeren, werkt prima en wordt actief verbeterd.

Het standaard adresboek in Thunderbird is geschikt voor een lokaal, op de computer opgeslagen, adresboek of voor een LDAP-service, een centrale gegevensopslag die gebruikt wordt in grotere organisaties. Het adresboek van Thunderbird is echter op dit moment nog niet geschikt voor een andere manier van adresopslag, namelijk via CardDAV. Via deze techniek kan een online adresboek worden gebruikt.

Voordat CardBook beschikbaar kwam, was er in Thunderbird maar één manier om een CardDAV-adresboek te gebruiken, en dat was middels de SOGo-connector. Deze extensie voor Thunderbird is niet via de Add-ons Manager van Thunderbird zelf verkrijgbaar. De connector is alleen via de website van SOGo te downloaden en moet handmatig worden geïnstalleerd. Helaas is ook de kwaliteit van deze connector niet optimaal. De contacten werden gesynchroniseerd, maar er traden regelmatig fouten op.

CardBook kent al deze nadelen niet. Het is eenvoudig te installeren via Add-ons manager van Thunderbird. Het werkt ook nog eens erg soepel. Als bonus opent het adresboek niet in een apart scherm, maar in een nieuwe tab.

176356


  1. CardDAV is een taal waarmee computers onderling persoonsgegevens kunnen uitwisselen. ↩︎