Buttercup is een nieuw programma om veilig en eenvoudig te werken met veel verschillende wachtwoorden. Deze veelbelovende opensource- en crossplatform-applicatie is nog volop in ontwikkeling en nog niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Afbeelding van Buttercup

Eenvoudig in gebruik

Waarom een nieuwe wachtwoordmanager, naast vergelijkbare programma's als KeePass, KeePassX en KeePassXC?
Er zijn een aantal dingen die mij direct opvallen.
Ten eerste oogt deze applicatie mijns inziens veel beter dan die uit de KeePass-familie.
Verder is browser extensions voor Firefox en Chrome in vergelijking met de KeePass-familie een stuk eenvoudiger in gebruik.[1]
Ook handig is dat Buttercup de wachtwoorden direct kan opslaan in online opslagdiensten als Dropbox, ownCloud en mijn favoriet Nextcloud.

Eenvoudig overstappen

De mogelijkheid om wachtwoorden van KeePass[1:1], 1Password en Lastpass te importen maakt het de gebruikers van deze producten relatief eenvoudig om over te stappen.

Dit alles maakt dat Buttercup een goede kans maakt om op termijn Keepass te vervangen als mijn standaard wachtwoordbeheerder. Uiteraard is het daarvoor nog wel nodig dat de applicatie ook in andere browsers en op mobiele apparaten beschikbaar komt.

Verwijzingen  1. Een test met KeePass mislukte, mogelijk omdat de het KeePass-bestand beveiligd was met een sleutelbestand (key file). ↩ī¸Ž ↩ī¸Ž