Na een zomerstop hebben de ontwikkelaars van Buttercup desktop versie 0.20. uitgebracht. De ontwikkeling van deze applicatie is volgens de ontwikkelaars hiermee in de beta-fase gekomen. Dit betekent dat de ontwikkelaars zich primair gaan richten op het oplossen van fouten en problemen, en van niet van plan zijn om voor de eerste stabiele release nieuwe functies aan de software toe te voegen.

29536730-9db58428-86c7-11e7-9bef-418a8cd14830

Nieuw

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • een vernieuwde gebruikersinterface;
  • een nieuwe zijbalk voor toegangsknoppen voor het werken met meerdere wachtwoordarchieven;
  • sneltoetsen (Cmd/Ctrl+1-9) voor het wisselen tussen wachtwoordarchieven;
  • een gekleurde avatar voor elk archief.

Kenmerken

Buttercup is een crossplatform en opensource desktop applicatie.

Buttercup kan:

  • met meerdere wachtwoordbestanden werken en deze wachtwoordgegevens lokaal of elders opslaan, zoals in Dropbox, ownCloud, Nextcloud of een andere bestandsserver die webdav spreekt;
  • wachtwoordbestanden van 1Password en Keepass importeren.

Buttercup desktop wordt gecomplementeerd met de Buttercup Browser Extensie. Deze extensie is volgens de roadmap van de ontwikkelaars nog in alfa-stadium, ofwel mist nog bepaalde kenmerken en is nog niet stabiel.

Op de lange termijn planning staan:

  • een centrale buttercup server met een gratis en betaalde diensten;
  • een mobiele buttercup app;
  • eventueel een buttercup self-hosted server.

Waarom Buttercup?

We hebben toch al Keepass? Dit is wat de ontwikkelaar Perry Mitchell schrijft op zijn blog.

I've been using KeePass as a password manager for some time now. It has a lot of benefits; It's open-source, has free clients, and is widely used. Unfortunately, the user experience of KeePass is very inconsistent between platforms and mobile devices. The Mac OS apps that are free are unreliable and have some weird UI glitches and the Linux ones work alright aside from window management problems and clipboard issues.

On the whole, the KeePass clients are a pain to use with no unified interface or experience.

Ontevredenheid met de gebruikersinterface en de matige integratie met de diverse besturingssystemen is aanleiding geweest om Buttercup te ontwikkelen. Dit probleem is echter voor de desktop reeds opgelost met een broertje van Keepass: KeePassXC. De ambitie van Buttercup gaat echter verder door ook mobiele devices en een server te ontwikkelen om zo ook betaalde diensten te kunnen aanbieden.

Belangstellenden kunnen hier de laatste versie binnenhalen.