Cochons_m

Zegt een varken tegen een ander: Gave plek hier! Al het eten is gratis! Antwoord de ander: Ja, super! En we hebben ook nog eens gratis verblijf!

Saucissons_m

Een hilarische voorstelling van zaken, varkens die zichzelf beschouwen als gelukkige klanten en onbewust zijn, dat ze primair gezien worden als grondstof.

Grote bedrijven als Google en Facebook etc. bieden ons van alles gratis aan. We ervaren dat als diensten en we zien onszelf als klanten, waar goed voor wordt gezorgd. We zijn echter net als varkens en koeien productiemiddelen. We kosten zo'n €4 per jaar. We leveren met het gebruik van Facebook en Google producten heel veel informatie over onszelf en onze omgeving aan deze bedrijven. Informatie die gebruikt wordt voor het werkelijke product gerichte reclame namens echte betalende klanten. Dat levert Facebook jaarlijks zo'n €16 per Nederlandse gebruiker op. Geld dat andere bedrijven graag betaalden om middels gerichte reclame weer geld aan ons te verdienen.

Behoefte aan meer privacy en controle over je eigen data, overweeg dan het gebruik van alternatieven voor producten van bedrijven als Google en Facebook. Een mooi voorbeeld daarvan is Nextcloud. Ik help u hier graag verder mee!


Bronnen

De beeldspraak en inspiratie voor dit stukje is afkomstig van Tristan Nitot. Hier terug te lezen in een blog en hier te beluisteren op de Nextcloud Conf 2017.

De geschatte kosten van Facebook heb ik gehaald van Quora. De geschatte opbrengsten uit dit NRC-artikel.